Advent Nürnbergben

(A "Nürnberg Advent 2019" Tagcsoport programja)

(2019. december 13-14-15)

Nürnberg egy ékszeres doboz. S az ilyesmi még gyönyörűbb Adventkor! ráadásul azt mondják, a világ a legszebb „Christkindlmarkt”-ja a nürnbergi! Nézzük meg, s hasonlítsuk korábbi bécsi, grazi, steyer-i emlékeinkhez!

Az bizonyos, hogy a középkor gazdagságát megidéző óváros, gyönyörű. De az is igaz, hogy sokat szenvedett.
A második világháborúban lényegében megsemmisült, teljesen újjá kellett építeni. Csodával határos módon, épp Albrecht Dürer egykori lakóháza volt az, amely nem omlott össze romokban! S a németek számára szimbolikus jelentősége volt, hogy az 1500-as évek világhírű művészének emléke méltón hirdesse a régi nagyságot, ezért nagyon hamar, már 1949-re felújították.

Nürnbergben tehát – ha újjáépítve is, de – jelen van a középkor olyan lakosokkal, mint Albrecht Dürer, és olyan csodákkal, mint a Schedel-krónika, s a város fölött ott a vár, a császári birodalmi gyűlések helyszíne.

De Nürnberg őrzi a hitleri hatalomvágy rémisztő szimbólum-torzóit is, majd ezek feloldásaként a második világháborút lezáró Nürnbergi per tárgyalótermét is!

Hatalmas ívet járunk majd végig, ahogy bebarangoljuk a várost: szombaton végigviszlek az Óváros zegzugos utcáin, széles terein, betérünk templomaiba, meglátogatjuk a városi történeti múzeumot, ahol csodás terepasztalok segítségével értjük majd meg a város szerkezetét, de megyünk Dürer házába és a Várba is. Vasárnap pedig a hitleri megalománia rémisztő emlékeit tekintjük meg, hogy lássuk, mi az ami őrültségnek látszik ugyan, mégis milliókat volt képes a zászlaja alá sorakoztatni…

 

Ha szeretnél csatlakozni a Tagcsoporthoz, írj, küldjük a részleteket!

 

 

Szeretettel várok mindenkit!

Szabó Judit

info@explorehungaryclub.hu