Kis Téli Zene

Liszt és Haydn nyomában

(2013. március 15-16-17)

 

SAJNOS A KIRÁNDULÁST elfújta a hó, de 2013. októberben újra megszervezem!!!

Haydn Beethowent tanította, Beethowen pedig Liszt tehetségét ismerte el a legendás csókkal...

Haydn is, Liszt is zenekedvelő szülők tehetséges gyermekei, akiket kalandos életük megannyi fejezete köti a szülőhelyhez, Burgenlandhoz.

Haydn - 1761-től - az Esterházy család uradalmában vezette a zenei életet. A kismartoni emlékek mellett - Fényes Miklós herceg révén - alakja összefonódik a Fertődi kastély pompás barokk emlékezetével is. Egy emberöltővel később Liszt Ádám - bízva fia zenei tehetségében - szintén az esterházyakhoz fordult támogatásért.

Egy osztrák karnagy és zeneszerző, akit nagy magyar történelmi nevekhez kötünk... és egy osztrák zongoravirtuóz és zeneszerző, aki nem törődve a nyelv adta határokkal, magyarnak vallotta magát, s hosszú barangolás, valódi világpolgárság után Pesten megalapítja a Zeneakadémiát, létrehozva ezzel a magyar komolyzenei képzés világhírű intézményét!

 

Kalandos életutak, nagyszerű életművek!

Sopronból indulva megkíséreljük követni e két zeneóriás lábnyomait...

Liszt doborjárni szülőháza, a soproni fellépések legendás színhelyei, és egy csodás koncert a gyönyörű, új koncertteremben...

Haydn háza, a templom és a különös szépségű, borzongató mauzóleum adják a keretet, hogy a kismartoni kastély "Haydn Explosive" kiállításán is ismerkedjünk a művésszel.

 

És a sok zene után a Szent Csend áhitatos atmoszféráját fogjuk megtapasztalni a Sopronbánfalvi Pálos-Kermelita kolostor csodás, restaurált falai között!

 

Mindeközben lesz Wiener Schnitzel, Harrer csoki, Liszt szelet és soproni borvacsora - stílusos, szép, elegáns étkek és étkezések, hogy test és lélek egyaránt méltó kényeztetésben részesüljön!

Néhány kép mindarról, ami ránk vár:

 

Liszt szülőháza Doborjánban:

 

És a csodás koncertterem:

 

Soproni Liszt-séta:

 

Haydn-emlékek Kismartonban:

   

 

 

Finomságok: csokitól a mangalicasültön át a soproni borokig:

 

szállásunk szépsége:

 

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu